Hoppa till innehåll
Background image

Frågor och
svar

Våra vanligaste frågor

Vad är Allévo?

Allévo är ett komplett sortiment inom viktminskning och viktkontroll. Det finns dels VLCD (Very Low Calorie Diet) som är en komplett kostersättning för viktkontroll med mycket lågt energiinnehåll. Sortimentet erbjuder också måltidsersättare både som bars och färdigblandade drycker. Allévo är utvecklat i Sverige.

Vilka allergener innehåller produkterna från Allévo?

Här kan du ladda ner en fil där du kan se allergiinformation på Allévos produkter.

Läs dock alltid innehållsförteckningen på förpackningen noggrant.

Hur många påsar ska man ta och hur länge kan jag göra det?

Allévo VLCD är en komplett kostersättning och då ska man ta 5 portioner varje dag. Du kan fritt välja bland alla smaker. Det är viktigt att du tar alla 5 portioner varje dag för att vara säker på att få i dig nödvändiga näringsämnen. Om du är man – eller är extra hungrig – så kan du ta en extra portion.

Som en start kan du ersätta alla mål i 1–3 veckor. Du kan dock använda produkterna upp till 8 veckor utan rådgivning från hälso- eller sjukvårdspersonal.

Kan jag träna under VLCD?

Vi rekommenderar lättare motion i form av promenader/power-walks. Du kommer troligtvis inte att ha kraft att utföra ett tufft pass.

Vem rekommenderar ni Allévo VLCD till och vem ska inte använda produkterna?

Allévo VLCD är för friska vuxna med övervikt eller fetma som har för avsikt att gå ner i vikt. Produkterna är även bra för den som vill gå ner några kilon eller om man bara vill byta ut ett mål då och då.

Produkterna ska inte användas av gravida eller ammande kvinnor, barn, ungdomar eller personer som har en medicinsk åkomma utan rådgivning från hälso- eller sjukvårdspersonal.

Hur fungerar Allévo?

För att underlätta användningen och därmed resultatet har vi delat in användningen i tre steg:

Steg 1 – Kickstart
Steg 2 – Viktminskning
Steg 3 – Behålla/Livsstil

Läs mer här om de olika stegen. Viktigt att komma ihåg är att du kan starta på vilket steg du vill. Du kan också börja om i något steg om du vill.

Vad kan jag äta/dricka mer under min VLCD-resa?

Dryck: Drick mycket vatten, det ger mättnad för stunden och hjälper även till att hålla igång magen. Du kan dricka te och kaffe (välj lättmjölk om du har mjölk i). Du kan även dricka lightläsk. Vissa kan dock bli extra ”sötsugna” av sådana drycker, så det är upp till dig.  

Grönsaker: Det passar bra om du känner att du vill tugga på något, eller är extra hungrig (så länge du inte överdriver). Välj då grönsaker som innehåller få kcal, t ex morötter, gurka, blomkål och färska champinjoner.          

Frukt: Frukt innehåller fruktsocker som kroppen snabbt tar tillvara som energi, det gör att fettförbränningen försämras. Välj hellre en grönsak.

Tuggummi/tabletter: Du kan tugga sockerfritt tuggummi (tänk dock på att tuggummi kan öka hungersuget). Sockerfria tabletter går också bra.

Vad har ni för allmänna tips innan man startar?

Rensa ut i kyl, frys och skafferi hemma – då kan du lättare undgå frestelser.

Ladda upp med olika produkter från Allévo så att du har variation och produkter på plats. Köp hem lite goda teer, kaffe och grönsaker.     

Berätta gärna för din närmaste omgivning så att de kan stötta dig.

Sätt upp mål, både kortsiktiga och långsiktiga. Skriv också gärna ner varför du gör detta. Detta kan vara bra att kika på när det känns som tuffast.

Hur kan det kännas när jag har börjat min VLCD resa?

Bra att veta är att det är tufft de första dagarna/veckan tills man kommer in i de nya vanorna. Första dagarna kan man få lite ont i huvudet och vara frusen. Drick mycket vatten och ta på en extra tröja. Ofta hamnar man i det som heter ketos efter ca 3–7 dagar, vilket innebär att man börjar använda fett som energibränsle. Då brukar man generellt tycka att det går lättare och att man får mindre hungerkänsla.

Hur kan en dag med Allévo VLCD se ut?

Du kan blanda fritt mellan olika smaker och formuleringar. Du kan ta dessa när du vill under dagen. För att få lite variation – välj gärna ut dina favoriter.

En dag kan tex se ut så här:

Frukost: Äpple- och kanelgröt
Förmiddag: Shake Banan/Hallon
Lunch: Potatis- och purjolökssoppa
Mellanmål: Shake Choklad
Middag/kväll: Kyckling- och nudelsoppa 

Kan jag få veta lite mer om smakerna på Allévo VLCD?

Shake Choklad. Mustig shake med smak av choklad. Kan drickas både kall och varm. 

Shake Banana/Raspberry. Shake med banan och hallon. Ganska söt i smaken.

Shake Forest Fruit. Shake med blåbär och jordgubbe. Ganska syrlig i smaken.     

Shake Potato & Leek. Klassisk snäll potatis- och purjolökssoppa.

Shake Chicken & Noodle. En mer matig soppa med nudlar och kyckling. Ganska het eftersom den innehåller röd chili.

Oatmeal Apple & Cinnamon. Gröt med äpple och kanel. Har en crunchig konsistens då den innehåller bland annat äpple, solrosfrön och linfrön.

Hur många kcal ska man äta i respektive steg?

Detta beror på en rad faktorer, t ex hur stor man är, hur aktiv man är, om man är kvinna eller man. Så nedan är bara en ungefärlig rekommendation. 

Kickstart: Kvinna ungefär 750 kcal/dag och man 750–900 kcal/dag.

Viktminskning: Kvinna ungefär 1500 kcal/dag och man 2000 kcal/dag.

Behålla/livsstil: Kvinna ungefär 2000 kcal/dag och man 2500 kcal/dag.

Hur mycket kommer jag att gå ner i vikt om jag äter Allévo?

Man kan inte i förväg säga hur mycket man kommer att gå ner i vikt eftersom det varierar mycket från person till person. Har man mycket att gå ner går det ofta ganska fort i början. En del får hålla på många dagar innan förbränningen ”kommer igång” ordentligt.

Det är viktigt att man ser viktminskningen i ett längre perspektiv än dag/vecka. Ofta går man ner mest den första veckan, sedan stannar man upp för att återigen fortsätta. Men detta är som sagt väldigt individuellt. Försök att inte väga dig för ofta, ett tips är att istället ta kroppsmått på olika ställen, t ex där magen är som bredast, samt runt armar och midja.

Kommer jag gå upp i vikt efter avslutad VLCD-kur?

När du börjar äta vanlig mat, såsom kolhydrater, så binder det vätska. Det handlar dock inte om kolhydraterna i sig, utan om vätska som lagras i kroppen. Tips! Väg dig inte första dagarna när du börjar äta vanlig mat. Så länge du äter färre kcal än du gör av med kommer du att fortsätta att gå ner i vikt.

Hur kan man tänka för att få till en nyttig vanlig måltid?

Tänk gärna tallriksmodellen, dvs se till att 50 % av din tallrik består av grönsaker, 25 % av protein och 25 % av kolhydrater.

Grönsaker: Här finns så mycket att välja mellan, förutom ”vanlig grönsallad”. Ladda upp med broccoli, blomkål, vitkål, färsk rödbeta, haricots verts. Kika lite extra i grönsaksavdelningen (både färsk och fryst) och variera och testa nytt.

Protein: Välj mager protein som kyckling, kalkon, fisk och bönor. Ägg är också en mycket bra proteinkälla.

Kolhydrat: Välj gärna en så kallad långsam kolhydrat som t ex fullkornspasta eller råris. Kokt potatis är också ett bra och mättande alternativ. 

Kan jag byta ut enstaka måltider mot Allévo och kan jag använda den fast jag inte ”kör en diet”?

Det går utmärkt att byta ut enstaka måltider. Du behöver inte gå på en diet för att använda Allévo, den passar perfekt att välja som en nyttig snabblunch – med vitaminer och mineraler, men utan onödiga kalorier. Allévo bars är perfekta att ha i skrivbordslådan, i bilen eller i väskan.

Kan jag kombinera olika Allévo produkter?

Det går bra att kombinera produkter ur Allévos sortiment. Om du vill få en snabbstart kan du äta Allévo VLCD i 1–3 veckor för att sedan trappa upp med vanlig kalorisnål mat och Allévo. Det går även bra att kombinera alla produkter, t ex ta 3 mål Allévo VLCD och 2 Allévo måltidsersättare.

Kan jag äta Allévo i veckorna och mat på helgen?

Det går jättebra att äta Allévo i veckorna och vanlig hälsosam mat på helgen. Du kan också äta en vanlig måltid per dag och ersätta resten av målen med Allévo. Om du t ex har familj kan det vara en bra idé att behålla den vanliga middagen med familjen och byta ut övriga måltider.

Finns några nackdelar att använda produkterna?

Om man får huvudvärk efter någon dag kan det bero på att man druckit för lite. En del kan få lite krångel med magen om man inte dricker mycket, men det brukar gå över snabbt. Man kan känna sig lite frusen i början. Vissa får också dålig andedräkt och då finns det bra produkter som hjälper, t ex Flux+ Fresh Breath som finns på apotek och i matbutiker.

Blir jag mätt av Allévo och vad gör jag om jag blir för hungrig?

Det är en stor omställning att ta Allévo istället för den mat och dryck man är van vid. Största skillnaden blir oftast under de första dagarna. Ta en Allévo till om du blir hungrig. Variera mellan shake, gröt och soppor. Barerna ger en god mättnadskänsla, dessutom tillfredsställer de tuggbehovet. Det är viktigt att dricka mycket vatten till, detta ger också en mättnadskänsla. Om du inte kan låta bli att äta, välj något gott och nyttigt som en morot eller gurka eller annan kalorisnål grönsak och fortsätt sedan som planerat. Kom ihåg att även om det skulle bli något annat, så är allt inte förstört för ett litet ”snedsteg”.

Varför innehåller Allévo bars socker/sötningsmedel?

Barerna innehåller en hög andel kostfiber och protein. Dessa är torra ingredienser, vilket ger en kompakt och torr konsistens. Socker fungerar då som en konsistensgivare och är viktig för produktens hållbarhet. I och med innehållet av vitaminer/mineraler döljer också socker smaken av dessa. Allévos intention är att hålla sockerinnehållet på en så låg nivå som möjligt utan att ge avkall på produktens totala kvalitet.

I vilka smaker finns Allévo Bars (måltidsersättare)?

Allévo One Meal Bar finns i fem smaker:

  • Toffee (smak av kola/toffee)
  • Blueberry (smak av blåbär med tunt yoghurtöverdrag)
  • Dark Chocolate (smak av mörk choklad)
  • Chocolate Chip & Peanut Butter (smak av choklad och jordnötssmör)
  • Chocolate Almond & Sea Salt (smak av choklad/mandel/salt)

Varför är Allévo så dyrt?

  • Om du byter ut alla måltider mot Allévo VLCD får du en kostnad på cirka 70–75 kr per dag. Detta är inte särskilt dyrt med tanke på att du inte äter något annat. Hela dagens behov får du alltså till en kostnad som är lägre än en lunch på stan.

Var kan jag köpa Allévo?

  • Allévo finns att köpa på apotek, se nedan. Vissa apotek har ett bredare utbud av smaker på deras onlineförsäljning.